Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/elcinquellac.com/web/wp-content/themes/rttheme16/content_generator.php on line 107

El Cinquè Llac premi medi ambient de la Generalitat 2015

9 06 2015
0 Comment

El Cinquè Llac premi medi ambient de la Generalitat 2015

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha lliurat els Premis Medi Ambient de la Generalitat 2015, que reconeixen actuacions o trajectòries exemplars en aquesta matèria i que s’emmarquen en la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, promogut per les Nacions Unides l’any 1972.

 

 El Cinquè Llac: premi Medi Ambient 2015 en la modalitat Iniciatives singulars de protecció i millora del medi ambient

El Cinquè Llac: premi Medi Ambient 2015L’Associació “Marques de Pastor”, ha estat guardonada amb el premi Medi ambient de la Generalitat 2015, en la categoria, Iniciatives singulars de protecció i millora del medi ambient, pel desenvolupament de la iniciativa “El Cinquè Llac, senderisme responsable al Pirineu de Lleida”.

El jurat ha destacat“el projecte d’ecoturisme  El cinquè llac, com a resultat d’una col·laboració públic- privada que ha ampliat l’oferta turística de la zona oferint un producte útil fora de temporada i respectuós amb l’entorn”.
El guardó, lliurat el passat dia 4 de juny, ha estat compartit amb la Fundació Catalunya La Pedrera per la iniciativa “Mon Natura Delta” i la restauració de llacunes costaneres del delta de l’Ebre.

 

La candidatura del Cinquè Llac va ser presentada pel Consell Comarcal del Pallars Jussà

La candidatura s’havia de presentar a proposta de tercers, i en el nostre cas el va presentar el Consell comarcal del Pallars Jussà degut a la seva implicació en el projecte, sent també el territori que més quilòmetres té de senders del Cinquè Llac.

“El Cinquè Llac: ruta circular de senderisme responsable, en 5 etapes, pel Pirineu de Lleida.

El Cinquè Llac afavoreix la desestacionalització del turisme, tot atraient visitants de mercats emissors internacionals en periodes fora de temporada, per la qual cosa també es minimitzen els impactes que poden generar els visitants als recursos i a l’entorn natural.

El Cinquè Llac contribueix a la consolidació turística del Pallars i, alhora, en millora la gestió del patrimoni, mitjançant les aportacions tant del sector privat com de les administracions públiques i, cal destacar, també dels visitants, mitjançant l’ecotaxa.

El Cinquè Llac és un excel·lent exemple sobre com la cooperació publicoprivada pot afavorir la consolidació turística i sostenible dels territoris.

La iniciativa sorgeix de la visió dels propietaris de les cases rurals, els quals són conscients de la importància del territori pel seu futur, doncs “es depèn d’ell i s’ha de cuidar d’una manera responsable i sostenible amb l’únic objectiu de crear millors llocs on viure i millor llocs per ser visitats”.

Moltes gràcies per haver confiat en el nostre projecte!

 

Cartes de Suport a la candidatura del Cinquè Llac

Però a la candidatura hi van donar suport moltes institucions, algunes de les quals ens van poder acompanyar a l’acte, als quals volem agrair la seva implicació:

El Cinquè Llac: premi Medi Ambient 2015Ajuntaments:

· Ajuntament de la Pobla deSegur

· Ajuntament de Baix Pallars

· Ajuntament de la Torre de Capdella

· Ajuntament de Sarroca de Bellera

· Ajuntament de Senterada

· Ajuntament de Conca de Dalt

· Ajuntament de Sort

· Ajuntament de Salàs de Pallars

· Ajuntament de Tremp

Consells Comarcals:

· Consell Comarcal del Pallars Sobirà

· Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça

Altres administracions:

· Escola Agrària del Pallars

· IDAPA (Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran)

· Patronat de turisme de Lleida

Turisme rural

· Associació de turisme rural del Pallars Jussà

· Federació de turisme rural de les Terres de Lleida

Associacions diverses:

· Associació Lo Gaial

· Associació Oikocredit Catalunya

Sector agroalimentari:

· Al Teu Gust, aliments del Pallars

· Fundació Alícia

· ARDAI SL

· CCI Consultores Alimentarios SL

Espais Naturals:

· Parc Nacional d’Aigüestortes i Sant Maurici

· Parc Natural de l’Alt Pirineu

Periodistes i escriptors:

· Joan Morales, director de la revista Descobrir Catalunya

· Pep Coll

· Vidal Vidal Culleré

· Joan Portell

Empreses científiques:

· Geoplay

 

Novetat: votació pública

Com a prova pilot, en aquesta categoria es va realitzar una votació pública de les candidatures presentades. El resultat de la participació —més de 6.000 votacions— es va tenir en compte en la valoració del jurat.

El Cinquè Llac va quedar en 2a posició, amb 835 vots i el 13,60% de les votacions totals. Aquest va ser un més dels criteris que el jurat va considerar en l’acord dels finalistes i el guanyador del Premi, però, en cap cas, va ser un un factor vinculant.

Moltes gràcies a tots!

 

Premis Medi Ambient 2015 a la trajectòria i a la recerca, innovació i desenvolupament

També ha estat guardonada per la seva trajectòria l’associació Hàbitats Aquesta entitat ja porta 17 anys treballant en el Projecte Rius, que compta arreu del territori amb 2.000 voluntaris i diversos recursos educatius a través dels quals han sabut despertar entre la ciutadania l’estimació per l’aigua i els rius com a font de biodiversitat. i en la categoria de Accions de recerca, innovació i desenvolupament, el premi ha estat per Anna Torres Delgado, pel projecte “L’índex ISOST: una eina per a l’estudi de la sostenibilitat turística a escala municipal”. Mitjançant 12 indicadors simples agrupats en tres subíndexs es defineixen els llindars de sostenibilitat que permeten fer comparacions de destinacions, i aplicat periòdicament facilita la comparació entre situacions temporals diferents d’una mateixa destinació.

[top]

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.