Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/elcinquellac.com/web/wp-content/themes/rttheme16/content_generator.php on line 107

Iniciem la instal·lació de senyals a la ruta senderista del Cinquè Llac per millorar la convivència amb els ramats

1 08 2017
0 Comment


Els senyals, col·locats a petició de l’Associació Marques de Pastor, donen consells als excursionistes, sovint procedents de zones urbanes, per evitar situacions perilloses amb el bestiar i els seus gossos de protecció

 

Senyal ramaderaAntecedents

L’Associació Marques de Pastor, associació que gestiona el producte de senderisme del Cinquè Llac, des dels seus inicis ha volgut anar de la mà de la pagesia i ramaderia, ja que tan uns com els altres han de conviure i es poden retroalimentar. 

Una relació, entre l’ecoturisme i la pagesia, que no sempre ha estat fàcil en un territori on el sector agrari i ramader ha estat molt important.

Però amb la voluntat d’acostar aquests dos móns, l’Associació ha treballat i continuem treballant per millorar les seves eines de treball que massa vegades no són respectades pels senderistes de cap de setmana.

El roadbook, la guia del Cinquè Llac, informa al senderista de la ruta sobre les recomanacions generals i concretes vers els pagesos i ramaders. Però ens trobem amb tipus de senderista de cap de setmana, poc coneixedor del món rural, que utilitza la xarxa de camins pròxima als pobles, al qual hauríem de fer-li visibles les nocions bàsiques per respectar el treball dels seus amfitrions mitjançant una senyal i evitar actituds imprudents i molestes, derivades de seu desconeixement de les reaccions que poden tenir els animals davant certs comportmanets.

Disseny d’una senyal amb recomanacions pels senderistes davant dels ramats

Per tal de donar algunes indicacions que poden millorar la convivència entre uns i altres, l’IDAPA i l’Associació han col·laborat en el disseny d’unes senyals que ofereixen recomanacions als excursionistes al voltant de la ruta del Cinquè Llac.

Implantació de la primera senyal a la ruta del Cinquè Llac per millorar la convivència amb els ramats

L’Associació Marques de Pastor Institut per a la Promoció i el Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, han instal·lat avui la primera de les 19 senyals dins la ruta del Cinquè Llac amb consells per millorar la convivència entre els senderistes i els ramats.

La primera d’aquestes senyals s’ha col·locat al Camí de Prat d’Hort, a Sarroca de Bellera (Pallars Jussà), quarta etapa del Cinquè Llac, en un acte al què han assistit el director de l’IDAPA, Pere Porta; el vicepresident del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Martí Cardona; l’alcalde del municipi, Josep Ramon Lloret; representants de l’Associació Marques de Pastor; membres dels consells comarcals de l’Alta Ribagorça i del Pallars Sobirà, així com representants de l’Associació Bruna dels Pirineus i de l’associació del Cavall Pirinenc, representant al sector ramader.

Senyal ramadera-consells senderista davant ramats

L’IDAPA s’ha fet càrrec del cost del disseny i fabricació de les senyals, valorat en 2.000 euros, així com de la col·locació de la primera, mentre que els consells comarcals assumiran la despesa d’instal·lar la resta en els trams de la ruta que discorren pels seus respectius territoris. Aquesta instal·lació es durà a terme al llarg del mes d’agost. 

La senyal ramadera: una prova pilot replicable a qualsevol territori de l’Alt Pirineu i Aran

Una vegada col·locada tota la senyalització en aquesta prova pilot, es valoraran els seus resultats, amb la intenció d’oferir-la a altres consells comarcals, ajuntaments, ramaders o associacions que gestionin rutes senderistes i que hagin detectat els mateixos problemes.

Des de l’Associació creiem que és una acció molt necessària i primordial, perquè de l’actitud de tots els senderistes depèn que puguem seguir gaudint d’aquesta activitat, del paisatge que li dóna cabuda i dels seus ramaders.
[top]

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.